torstai 8. elokuuta 2013

Tossut kohti Halistenkoskea eli maisemareittejä Aurajoen rannassa

Aurajoen rantaa pitkin kulkeminen on välttämätön turkuus. Aamulenkkejä ja pitkiä iltakävelyitä Aivopari on tottunut tekemään erityisesti reitillä, joka startataan Rautatiesillalta ja jolta koukataan vastarannalle Halistenkosken kävelysillan kohdalla. Muutaman kilometrin mittainen maisemareitti rentouttaa iltaisin tai herättää alkavaan päivään. Matka on sopivan mittainen kuntoa kohottavia juoksulenkkejä vastustavalle Pehmoisellekin.
Pehmoinen valitsee usein vehnäpeltojen välissä kulkevan oikopolun.
Jäämiä Fluxations 2009 -ympäristötaideteoksista.
Halistenlenkiksi ristitty reitti on omiaan juuri kävelylle, sillä sen varrella on muutama näkemisen arvoinen rakennelma ja taiteellinen tuotos. Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 monelle tutuksi tullut FluxAura-ympäristötaide kokeili siipiään jo vuonna 2009, jolloin esimerkiksi Koroisille pystytettiin puunrungoista tehtyjä värikyniä. Jonna Pohjalaisen teoksesta on yhä jäljellä muutama "kynä" lenkkipolun sivussa.

Piispanistuimen vanhat perustukset ovat yhä paikallaan.
Hyvä pysähdyspaikka Pehmoisen kanssa on kukkula, jonka historia piispanistuimen paikkana näkyy säilyneissä perustuskivissä. Laelle kapuaminen avaa jokimaiseman kauniisti ja auttaa hahmottamaan omaa sijaintia (ellei jo tunne aluetta kuin omia taskujaan). Tällä mäellä istuen Vaimo on aikanaan päntännyt tenttiin jos toiseenkin.

Kuntoilija voi välillä tarvita myös kuntoutusta.
Rehellisyyden nimissä: loppukesää kohden Aivoparin tavanomaisin lenkki on paisunut melkoisesti pidemmäksi. Puoliso aloitti kesäkuun lopussa syntymäpäivälahjaksi saamansa juoksukoulun ja se olikin sitten menoa. Vaimo ja Pikku-Karhukin ovat intoutuneet hölkkäämään Aurajoen vartta aina Ravattulaan asti ja kiertämään kotiinpäin Halisten metsän suojissa kulkevaa kumpuilevaa pururataa pitkin. Sitä mukaa kuin tehdyt lenkit pitenevät, löytyy yhä uutta nähtävää. Ehkä alkusyksystä Aivopari on päässyt lenkeillään jo Liedon Vanhalinnaan?

Jos aikaa on, ei Halistenkosken kohdalla siis missään nimessä kannata tehdä aikaista käännöstä, vaan jatkaa merkittyjä luonto- ja kuntopolkuja pitkin eteenpäin. Tällä hetkellä Koroisilla puskee vehnää ja Orikedon pelloilla ohraa, joka tuulessa näyttää siltä, että vastassa on höyhenten meri. Så vacker.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti